Tammisairaala valmistui – potilaiden vastaanotto alkaa toukokuussa 2025

Helsingin Meilahden Tammisairaalan rakennusurakka on valmistunut. Pääurakoitsija YIT luovutti tilat HUSin hallintaan 25.11. Vastaanottopäivästä alkaen HUS Kiinteistöt Oy vastaa muun muassa kohteen ylläpidosta ja huollosta, ulkoalueiden talvikunnossapidosta sekä vartioinnista. Potilaiden vastaanottaminen uudessa sairaalassa alkaa toukokuussa 2025.

Dronella otettu ilmakuva Tammisairaalasta
Tammisairaala. Kuva: Matti Snellman/HUS

Meilahteen Paciuksenkadun ja Zaidankadun väliin, lähelle Iho- ja allergiasairaalaa rakennetun Tammisairaalan rakennustyöt ovat valmistuneet ja rakennus on luovutettu HUSille.

HUS Kiinteistöjen rakennuttamasta, keväällä 2025 avattavasta Tammisairaalasta tulee Suomen johtava silmäsairaala, joka yhdistää eri puolille Helsinkiä hajautetut HUSin silmätautien hoitoyksiköt samaan rakennukseen. Sairaalan suunnittelussa on varauduttu myös muiden erikoisalojen potilaiden hoitoon. 

Rakennusprojekti käynnistyi vuonna 2018 hankesuunnitteluvaiheella. Kohteen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut TYL Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy ja UKI Arkkitehdit Oy. Rakentaminen käynnistyi keväällä 2021 projektinjohtourakoitsija YIT Business Premises Oy:n johdolla.

”Sairaalarakentaminen edellyttää erikoisosaamista niin hankkeen suunnittelussa kuin toteutuksessakin. Tässä projektissa olemme toimineet projektinjohtourakoitsijana. Keskeisenä tavoitteenamme on ollut varmistaa toimivien ja korkealuokkaisten sairaalatilojen käyttöönotto suunnitellun aikataulun mukaisesti. Tammisairaalan projektissa on tehty osapuolten kesken tiivistä yhteistyötä hyvässä yhteishengessä alun kehitysvaiheesta luovutukseen saakka”, kiittää Konsta Karaskuru, työpäällikkö, YIT.

Ylläpitovastuu siirtyy HUS Kiinteistöille

Vastaanottopäivästä 25.11.2024 alkaen HUS Kiinteistöt Oy vastaa muun muassa kohteen ylläpidosta ja huollosta, ulkoalueiden talvikunnossapidosta sekä vartioinnista.

”Aikataulullista nivelkohtaa on pohjustettu jo koko kuluneen vuoden ajan. HUS Kiinteistöjen rakennuttamisen ja ylläpidon yksiköt ovat sopineet muun muassa talotekniikan takuuaikaisten huoltojen järjestelyistä, ylläpidon ilmanvaihtotiimi on tehnyt vastaanottovaiheeseen liittyviä laadunvarmistusmittauksia ja turvapalveluiden kanssa on sovittu lukitus- ja kulunvalvontajärjestelmien hallinnan siirtymisestä”, kertoo Tammisairaalan rakennuttamisesta vastannut projektipäällikkö Jaana Toivokoski HUS Kiinteistöiltä.

”Tammisairaalassa vastaanottovaiheen onnistuminen on ollut yhtiömme erityisenä kehityshankkeena, ja teemaan liittyen on valmistumassa muun muassa yksi diplomityö”, Toivokoski jatkaa.

Sairaalaa kalustetaan ja varustellaan loppusyksyn ja kevään aikana. Myös HUS Kiinteistöjen hankinnassa olevia kattokiinnitteisiä leikkausmikroskooppeja asennetaan loppuvuoden aikana. Asennusten etenemistä valvoo kiinteiden sairaalalaitteiden (KSL) asiantuntijatiimi.

Energiatehokkuutta ja kestäviä ratkaisuja

Hankkeen taloteknisissä ratkaisuissa on huomioitu energiatehokkuus. Toteutunut energiatehokkuusluokka on B2018, mikä on osoitus muun muassa energiatehokkaista ilmanvaihtokone- ja valaisinratkaisuista, riittävästä julkisivun, vesikaton ja ikkunoiden lämmöneristävyydestä sekä rakennuksen ilmatiiviydestä. Kohteeseen on asennettu myös maalämpöjärjestelmä, josta saadaan osa rakennuksen lämmitys- ja jäähdytysenergian tarpeesta. 

Sairaalan LVI- ja sähkötekniikan suunnittelussa on huomioitu myös varajärjestelmiä siten, että mahdolliset yksittäisten laitteiden vikaantumiset tai huollot eivät keskeytä koko rakennuksen toimintaa. Kiertotalous on huomioitu siten, että Töölön sairaalassa toiminnan päätyttyä tarpeettomaksi jäänyt mahdollisen sähkökatkon aikana palveleva varavoimakone toimii nyt huollon jälkeen Tammisairaalassa. Rakennuksessa on myös varauduttu siihen, että vesikatolle voidaan jälkikäteen asentaa uusiutuvaa sähköenergiaa tuottavia aurinkopaneeleja.

Kaupunkikuvaan sopiva ja käyttäjälähtöinen kokonaisuus

Tammisairaalan rakentuminen eteni hienosti, vaikka sijainti ja maasto-olosuhteet aiheuttivat aluksi haastetta. Pitkä ja kapea, kiilamainen rinnetontti toi haasteita rakennuksen toiminnallisuuden, rakenteiden ja talotekniikan suunnittelulle sekä työmaatoiminnalle.

”Toimintojen sijoittaminen kapealle rinnetontille edellytti taitavaa arkkitehtisuunnittelua. Maaston pohjaolosuhteet puolestaan loivat kysyntää geo- ja rakennesuunnittelun insinööriosaamiselle. Sairaalahanke jo itsessäänkin on monimuotoinen ja haastava, mutta hyvällä projektinjohtourakoitsijan, suunnittelijoiden ja käyttäjän yhteistyöllä saimme aikaan toimivan kaupunkikuvaan sopivan lopputuloksen”, kuvailee Toivokoski.

Kuva Tammisairaalan lasten odotustilasta.
Tammisairaalan lasten odotustila. Kuva: Ville Männikkö/HUS

Tiloja ja toimintaa on suunniteltu tiiviisti henkilökunnan kanssa sekä hyödynnetty näkövammaisten kokemuspohjaisia havaintoja esteettömästä ja saavutettavasta sairaalasta. Kaikessa pyrittiin huomioimaan heikkonäköisten potilaiden erityistarpeet. Tammisairaalan ensimmäiset potilaat otetaan vastaan toukokuussa 2025. 

Tammisairaalaan valmistui yli 200 vastaanottotilaa, 15 leikkaussalia ja 12-paikkainen vuodeosasto sekä oma välinehuoltoyksikkö. Sairaalan alla sijaitsee pysäköintihalli.

Lisätietoja
Jaana Toivokoski, projektipäällikkö, HUS Kiinteistöt Oy, jaana.toivokoski@hus.fi, puh. 040 189 7005

Lue lisää HUSin tiedotteesta.